Staat heeft sleutel voor versnelling van energietransitie!

22 april 2021

De verzwaring van ons stroomnet laat nog jaren op zich wachten. Als we toch willen blijven vergroenen zullen we de druk op ons netwerk moeten verlichten. Dat kan door mensen te stimuleren om hun verbruik te verplaatsen naar momenten dat het aanbod van stroom hoog is en de vraag laag. Bijvoorbeeld door af te rekenen op basis van de variabele spotprijs.

Maar om dit principe nog beter te laten werken pleiten we ervoor om ook de andere kosten die via de stroomnota worden geïnd variabel te maken. De stroomkosten zelf zijn maar een klein deel van de factuur. Veel meer geld gaat naar de kosten voor netbeheer en energiebelasting. Als we die posten nou niet als vast bedrag innen, maar de prijs afhankelijk maken van het moment van afname, wordt de prikkel om verbruik te verschuiven alleen maar groter en ontstaat er sneller balans op het net.

Om die reden vinden we de recente aanpassing in de tariefstelling van de energiebelasting spijtig. Kort gezegd is sinds dit jaar de belasting op gas verdubbeld en die op stroom gehalveerd. Idee daarachter is dat we zo sneller “van gas los” kunnen. Het is een stimulans om te isoleren en om een andere bron van verwarming te kiezen, zoals een warmtepomp.

Maar dat idee is gemankeerd! Voor een groot deel van onze huizen bestaat geen business case voor zo’n aanpassing, het is simpelweg te duur. Daarbij kan de verhoogde elektriciteitsvraag niet eens worden opgevangen door het stroomnet. Dus “van gas los” blijkt op korte termijn een illusie, de beoogde prikkel blijft uit, het gevolg is vooral frustratie door een hogere energienota.

Verstandiger zou zijn om de belastingverhoging op gas ongedaan te maken en de verlaging op stroom conditioneel. Namelijk op de voorwaarde dat de verbruiker bijdraagt aan een betere balans op het net. Dat is op dit moment urgenter en belangrijker voor ons klimaat. En dat zou je simpel kunnen doen door het tarief variabel te maken. Want hierdoor maak je de business case voor thuisbatterijen of andere vormen van opslag een stuk gunstiger. En zo versnel je gewoon de energietransitie.

Frank Energie zou experimenten in dit kader toejuichen. We beschikken over een IT-platform dat een variabele tariefstelling voor netbeheerkosten en energiebelasting prima kan ondersteunen. En we zijn bereid dat kosteloos te faciliteren.

De netbeheerders en de Belastingdienst mogen ons bellen!

Ik wil ook slimme energie van Frank!