Wat zijn dynamische prijzen?

Wat zijn dynamische prijzen?

Veel mensen weten het niet, maar de prijs voor stroom is ieder uur anders en voor gas verandert deze per dag. Met een dynamisch contract betaal je in plaats van een vaste prijs voor je energie, de uurprijs voor stroom en dagprijzen voor gas. Deze tarieven komen overeen met de prijzen op de groothandelsmarkt. Je betaalt in de basis dus evenveel als de energiebedrijven en grote industrieën betalen voor energie, en dat scheelt een hoop geld! Naast de groothandelsprijzen betaal je een vaste maandelijkse vergoeding en een variabele inkoopvergoeding. In crisisjaar 2022 waren consumenten gemiddeld 35% goedkoper uit voor stroom en 25% goedkoper uit voor gas.*

Loop ik risico met dynamische prijzen?

Hoewel dynamische tarieven historisch gezien gemiddeld een stuk goedkoper zijn dan vaste en variabele tarieven, bestaan er risico’s. Je energieprijzen staan immers niet vast maar verschillen per uur (stroom) en per dag (gas). Echter geven wij je het inzicht en de controle over je verbruik door je via onze app te informeren over de actuele prijzen. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en kun je profiteren van de goedkoopste momenten van de dag. Mochten dynamische prijzen toch niks voor jou zijn, kun je overstappen naar een andere leverancier zonder dat we hiervoor een opzegtermijn of boete hanteren.

Zijn dynamische prijzen voordeliger?

Volgens het rapport van strategisch adviesbureau Roland Berger: "Onderzoeksrapport Energie vast of variabel 2018", kunnen mensen met dynamische contracten gemiddeld tussen de 10% en 30% besparen. Uit het rapport van de VvDE: "Analyse dynamische energiecontracten 2022", lag die besparing in het crisisjaar zelfs tussen de 25% en de 35%. Omdat de energieprijzen continu veranderen, zullen er ook momenten en dagen zijn dat de dynamische prijzen tijdelijk hoger zijn dan de langjarige vaste tarieven, echter ben je op lange termijn waarschijnlijk goedkoper uit met een dynamisch energiecontract.


* Bron: Uit het rapport van de VvDE: "Analyse dynamische energiecontracten 2022"

Gerelateerde vragen

Contact

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze klantenservice helpt je graag verder. Hier vind je al onze contactmogelijkheden.

Whatsapp

Voor snelle, korte vragen kun je met ons chatten.

+316 491 638 84
Ma. - vr. van 09:00 tot 17:00
Bellen

Heb je direct een antwoord nodig op jouw vraag?
(Let op: op vrijdag is de telefoonlijn geopend tot 13:00u)

+31 20 79 00 114
Ma. - vr. van 09:00 tot 15:00
E-mail

Voor alle uitgebreide vragen kun je ons het beste een e-mail sturen. We proberen altijd binnen 2 werkdagen te antwoorden, maar soms kan het door drukte iets langer duren.

Contactformulier

Gebruik het contractformulier om je vraag direct te kunnen stellen via de website. We proberen net als op alle e-mails binnen 2 werkdagen te reageren, maar soms kan het door drukte iets langer duren.

Ik wil ook slimme energie van Frank!