Weer onrust op gasmarkt

31 mei 2022

Deze maand zijn de energieprijzen wederom flink gestegen. Als reactie op de Europese sancties, heeft Rusland de gastoevoer naar enkele Europese landen (waaronder Nederland) afgeknepen. De Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas is relatief klein (15%), maar de groothandelsmarkt voor gas baseert zijn prijzen op de verwachte vraag/aanbod situatie van de Noordwest-Europese markt. En voor komende winter worden daar tekorten verwacht als de leveringen vanuit Rusland niet meer op gang komen.

De voorlopige prijzen voor de komende maanden (t/m maart van volgend jaar) zijn van 80 EUR/MWh naar zo’n 130 EUR/MWh gestegen. Zie hieronder in de grafiek van ICE van 26 juni.

Nou heb je daar in de zomer niet zoveel last van omdat je gasverbruik laag is. Maar als deze prijzen ook in de winter aanhouden, dan zullen de energiekosten snel verontrustend hoog worden.

In onze Factuurvoorspeller kun je nu vooruitkijken en zien wat je verwachte kosten zijn bij Frank in de komende 12 maanden: www.frankenergie.nl/factuurvoorspeller

We voeren hier elke dag opnieuw de toekomstverwachting van de groothandelsmarkt in en op basis daarvan maken we een schatting voor je komende facturen. We raden je aan om daar af en toe naar te kijken, bijvoorbeeld als de energieprijzen weer in het nieuws zijn.

Als je de details aanklikt kun je de opbouw van je kosten inzien. Je kan bijvoorbeeld ook doorrekenen in hoeverre je je totale kosten kunt ‘drukken’, door minder gas te verbruiken.

Tussen nu en deze winter kan er nog van alles gebeuren. Toch lijkt het verstandig om rekening te houden met een dure energiewinter. Daarom willen we je graag goed voorlichten en adviseren.

Deze zomer betaal je bij Frank Energie relatief weinig omdat je elke maand betaalt voor het werkelijk verbruik van die maand. Maar dat betekent ook dat je in de wintermaand een hogere factuur zal krijgen dan bij leveranciers die elke maand hetzelfde voorschot rekenen. Wat is verstandig?

Creëer een noodpotje voor de winter. Een deel van het geld dat je nu bespaart kun je wellicht opzijzetten voor de factuur in de winter.

Verbruik minder energie. Op internet vind je veel lijstjes met tips (bijvoorbeeld: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/)

Verbruik minder gas. De energiebelasting op gas is bijna 10x zo hoog als op stroom. Elektrisch verwarmen is daarom vaak voordeliger. Grote investeringen in een warmtepomp zijn voor velen te hoog gegrepen. Maar een elektrisch kacheltje voor in de woonkamer zou je in komende winter best snel terug kunnen verdienen.

Het blijft allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Op basis van het actuele vooruitzicht van onze koopkracht gaan wij ervan uit dat er weer zal moeten worden ingegrepen door de overheid. Wij, en ook de andere energiebedrijven, zullen ze daar in aanloop naar komende winter voortdurend op blijven aanspreken.

Ik wil ook slimme energie van Frank!