Slim laden, maar dan slimmer...

10 augustus 2023

Met een dynamisch contract kan je slim laden. De stroomprijs op de stroombeurs (EPEX) verandert elk uur en door je auto automatisch op te laden op de goedkope uren kun je veel besparen. Die "slim laden" dienst wordt door sommige energieleveranciers of app-ontwikkelaars al aangeboden in Nederland.

Frank doet het alleen groener, goedkoper en nog slimmer.

Naast de EPEX-markt kun je namelijk op nog twee markten voordelen behalen, de onbalansmarkt en de congestiemarkt. Via deze markten proberen de landelijke en de regionale netbeheerders hun stroomnet in balans te houden. Dat doen ze door de leveranciers te belonen die daaraan meehelpen. En dat is belangrijk om te doen omdat we met meer balans op het net, ook meer ruimte en dus een snellere energietransitie krijgen.

Een extra argument is dat de beloningen die worden gegeven soms hoger zijn dan op de EPEX-markt. En daar laten we onze klanten van profiteren.


Wij hebben naar aanleiding hiervan de algoritmes van onze virtual power plant, die de vloot van elektrische auto’s van onze klanten aanstuurt, herschreven. In onze laadprogramma’s houden we vanaf deze maand rekening met tekorten en overschotten op het landelijke net en zullen we in de toekomst, zodra de regionale netbeheerders het verhelpen van congestieproblemen belonen, ook daar rekening mee houden.

Wat betekent dat voor onze klant die zijn elektrische auto slim laadt?

Die is hier alleen maar bij gebaat. Ook economisch. Want onze algoritmes zoeken een economisch optimum: we wijken pas af van ons laadschema als ingrijpen op de onbalans- of congestiemarkt meer oplevert.

Dat leggen we hieronder uit.


De domme lader

Onderstaande EV-rijder komt om 17 uur thuis en plugt zijn auto in z'n laadpaal. Hij heeft geen "slim laden" dienst geactiveerd en de auto zal daarom direct starten met laden. Hierdoor is hij duurder uit, want rond die periode zijn de uurprijzen (EPEX) vaak hoog. Dit is duidelijk geen slimme lader.

De slimme lader

De klant hieronder heeft wel een "slim laden" dienst geactiveerd. Er wordt niet direct gestart met laden maar er wordt eerst een laadplan gemaakt. Volgens dat ideale plan start het laden om 23u en eindigt om 6u. Daarmee wordt op de goedkoopste EPEX-uren geladen. Dit is een slimme lader.

De slimste lader

Voor de klant hieronder wordt eerst ook een ideaal laadplan gemaakt, maar er wordt tijdens het laden ook rekening gehouden met de prijzen op de onbalansmarkt. Deze onbalansprijzen zijn voorafgaand niet bekend en veranderen binnen de dag continu. Als er momenten voorbijkomen waarop het voordelig is om eerder te starten of wellicht te stoppen met laden dan wordt ingegrepen op het opgestelde laadplan. De klant krijgt de garantie dat hij minimaal de voordelen behorend bij het eerste laadplan toegerekend krijgt. Omdat opbrengsten op de onbalansmarkt niet automatisch via de energiefactuur worden verrekend, krijgt de klant deze via een aparte extra bonusvergoeding.

Dat is hieronder versimpeld weergegeven.

In de nieuwe versie van onze app (inmiddels live) zullen we je voortaan uitleggen waarom er is opgeladen en wat jou dat oplevert. Zie hieronder de schermen die je nu al in de app kunt zien.

Dit is hoe wij voor onze klanten slim laden. Uniek in Nederland en gegarandeerd voordeliger dan als er alleen op uurprijzen wordt geoptimaliseerd!

Daarnaast gebruiken we artificial intelligence (AI) om de EPEX-prijzen van overmorgen (en de dag erna) te voorspellen. Vooral in het weekend biedt dat extra voordeel voor onze laders. Want als die pas op maandagochtend willen vertrekken en als er op zondag lage prijzen worden voorspeld dan wachten wij op vrijdag en zaterdag nog even met opladen om zo het beste resultaat te halen.

Dat vinden wij slim laden, maar dan slimmer...

Ik wil ook slimme energie van Frank!