Nieuwe release van de Frank app is live!

8 februari 2022

Door Thomas Hulshof en Joey Hullegie

Hij is er! Onze nieuwe app. Wij zijn er blij mee en hopelijk jij ook.

Energie is belangrijk, zowel voor je portemonnee als voor ons milieu. Dankzij inzicht in de prijzen en je verbruik kan je nu besparen, groenere energie verbruiken, en helpen om de pieken uit het netwerk te halen. Onze app geeft je namelijk de controle over je eigen energie. Omdat je zelf aan de knoppen zit heb je alleen nog je gezonde verstand nodig. Zo maken we samen onze energie en ons energieverbruik duurzamer.

We hebben flink gewerkt aan deze update, als het goed is werkt hij als een zonnetje. Heb je suggesties over hoe we de app verder kunnen verbeteren, laat het ons dan weten! We zitten zelf ook niet stil en gaan meteen door met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit.

Een snelle rondleiding:

In onderstaand overzicht zie je de ontwikkeling van je energiekosten in de actuele maand. Informatie verschijnt zodra we jouw meetdata hebben ontvangen (vaak na de 2e dag van de maand. Onder “Verwacht” staat onze inschatting van je kosten, onder “Werkelijk” je werkelijke kosten tot aan de peildatum.

Als er aan het eind van de maand een verschil is, wordt dat gecorrigeerd op de volgende factuur.

Hieronder zie je het verschil tussen de “Verwachte” en “Werkelijke” kosten op dag- of op maandbasis. Ben je een paar dagen niet thuis geweest of zijn de prijzen en/of je verbruik lager dan verwacht? Dan ga je in het groen. Is je verbruik extra hoog omdat het bijvoorbeeld kouder is dan verwacht, dan ga je in het rood.

In onderstaande grafiek zie je de actuele inkoopmarktprijzen van vandaag, morgen of van een gekozen datum in het verleden.

Je kunt switchen tussen alleen de kale inkoopmarktprijs (exclusief BTW), of de inkoopprijs inclusief de inkoopvergoeding en inclusief BTW, maar exclusief het vaste deel (energiebelasting en ODE, die kosten verdelen we gelijkmatig over het jaar). We stoppen dus met de “all-in” prijzen maar hanteren alleen de prijzen die ook op de factuur terugkomen.

In het overzicht hieronder zie je dezelfde informatie als in de factuur van die maand. In de groene balk zie je hoe je energiekosten tot aan de peildatum zijn. De verwachte kosten tot aan die datum zijn gestreept.

En hier zie je dan hoe het verschil in kosten is ontstaan. Een positief of negatief verschil tussen onze verwachting en jouw werkelijke kosten kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt meer of minder verbruikt hebben of de energieprijzen kunnen hoger of lager uitvallen dan verwacht.

In dit inzicht zie je naast de ontwikkeling van kosten ook de ontwikkeling van je verbruik. Als je met je vinger over de grafiek gaat zie je per tijdseenheid het verbruik en de op dat moment geldende prijs. Als prijs wordt de inkoopprijs inclusief de inkoopvergoeding en inclusief BTW genomen.


Hieronder tref je de door jou gerealiseerde gemiddelde prijs voor gas en stroom (en als je zonnepanelen hebt, ook voor teruglevering). Omdat de energieprijzen dynamisch zijn kan je door het moment waarop je verbruikt, je gemiddelde prijs beïnvloeden. Verschuif je naar goedkopere momenten op een dag, dan daalt je gemiddelde prijs. Verbruik je op dure momenten, dan pakt de gemiddelde prijs hoger uit.

Tenslotte kun je in de app ook je factuur inzien. Ook alle oude facturen zijn beschikbaar en zodra een nieuwe gereed is vind je hem vanaf nu zowel in je e-mailbox als in de app.

Dit zijn de voornaamste verbeteringen. Neem vooral zelf eens een kijkje in de app!

Ik wil ook slimme energie van Frank!