Dynamisch contract tot 35% voordeliger

22 februari 2023 · Vereniging van dynamische energieleveranciers (VVDE) ·

Onderzoek toont aan dat huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2022 35% goedkoper uit waren voor stroom en 25% goedkoper voor gas in vergelijking met een variabel energiecontract​

Analyse brengt de voordelen en risico’s van een dynamisch energiecontract in kaart

Rotterdam, 24 januari 2023 – Uit het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) blijkt dat huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2022 gemiddeld 35 procent goedkoper uit waren voor stroom en 25 procent minder betaalden voor gas, vergeleken met huishoudens die een variabel energiecontract hebben afgesloten.

Grote prijsverschillen stroom en gas
Het onderzoeksrapport toont aan dat het prijsverschil voor stroom het grootst was in de maanden oktober en november (respectievelijk 110 euro en 81 euro). In augustus was het dynamische stroomcontract duurder dan het variabele contract. De stroomprijzen waren op dat moment hoog, door het aanvullen van de gasvoorraden. Op het gebied van gas blijkt uit de cijfers dat in negen van de twaalf maanden in 2022 huishoudens met een dynamisch gascontract voordeliger uit waren dan wanneer zij een variabel contract hadden afgesloten. In de drie maanden dat de kosten hoger uitvielen (juni, juli en augustus), werd het prijsverschil volgens de onderzoeker veroorzaakt door het aanvullen van de gasvoorraden.

variable vs dynamisch

Risico’s dynamisch energiecontract in kaart
Wat opvalt, is dat in het onderzoeksrapport ook aandacht wordt besteed aan de risico’s van dynamische energieprijzen. Een bewuste keuze, aldus Auke Ferwerda, voorzitter van de VvDE. “Steeds vaker verschijnen er artikelen in de media waarin energiedeskundigen dynamische contracten als alternatief aanprijzen, maar ook nadrukkelijk wijzen op de risico’s zonder deze echt toe te lichten. Omdat transparantie juist voor aanbieders van dynamische energiecontracten een belangrijk speerpunt is, benoemen we deze expliciet in het rapport.”

Netcongestie voorkomen en CO₂-uitstoot verminderen
Volgens Ferwerda wordt in de media met name gesproken over de volatiliteit van de stroom- en gasprijzen, waardoor de verschillen tussen de hoogste en de laatste prijs bij dynamische tarieven groter zijn. Volgens de branchevereniging zijn deze nadelen echter minimaal gezien de voordelen die een dynamisch contract consumenten te bieden heeft. Zo heeft de consument meer en actueel inzicht in prijzen en zijn de gemiddelde kosten fors lager. Ferwerda: “Ook kan door de dynamische tarieven netcongestie worden voorkomen en CO₂-uitstoot worden verminderd zonder dat daarvoor grote investeringen in het net nodig zijn.”

Download het rapport hier

Ik wil ook slimme energie van Frank!