De voordelen van slim laden bij Frank

1 mei 2023

Ouderwets laden

Je hebt een elektrische auto. Dan kan je op de oude manier opladen. Dat is met een energiecontract met een vast tarief, waarbij je auto begint met laden als je thuiskomt, meestal om 18:00 uur ’s avonds. Soms is ouderwets goed en slim, maar in dit geval niet.

Om 18:00 uur is de vraag naar stroom vrijwel elke dag het hoogst omdat iedereen dan thuiskomt en alle elektrische apparaten aangezet worden. Als de vraag het hoogst is, is de prijs van stroom meestal ook hoog. Dat merk je als gebruiker niet, omdat je een vast tarief hebt afgesproken met je leverancier. Maar die leverancier heeft die dure uren gewoon verrekend in de prijs. Dus dure uren betaal je wel degelijk. Daarnaast zorgt die hoge vraagpiek voor grote problemen in ons netwerk, waardoor je buurman straks geen zonnepanelen meer kan plaatsen. Dit is nou typisch het gewoontegedrag dat veel geld kost, niet groen is, en onze energietransitie flink vertraagt.

Slim laden met een dynamisch contract

Het mooie is, je kan dit gedrag zonder moeite veranderen. Je kan groenere, goedkopere energie verbruiken, en de energietransitie versnellen door over te stappen op de dynamische tarieven van Frank Energie en slim te gaan laden. Met een dynamisch contract zijn de energieprijzen elk uur anders, afhankelijk van de hoeveelheid (groene) stroomproductie en de vraag op dat moment. Met een dynamisch contract wordt het dus logisch om op te laden op momenten dat er veel groene energie opgewekt wordt, of juist als er bijna geen vraag naar stroom is. Met slim laden wordt dit automatisch voor je geregeld.

Jouw voordeel

Kijk maar eens hoeveel dat kan schelen: Als je 20.000 km rijdt, verbruik je gemiddeld rond de 3.000 KWh per jaar. De verwachte besparing per jaar is dan meer dan 1.000,- EURO.

Hiervoor hoef je alleen maar in de app aan te geven hoe laat je de auto weer volgeladen wil hebben. Ons algoritme doet de rest. Ook krijg je via de app ten alle tijden inzicht in de status van de batterij, kun je de laadstrategie handmatig bijstellen en zie je een overzicht van jouw laadsessies en de door jouw (bespaarde) kosten.

Maar de winst zit hem niet alleen in de euro’s. Uit onderzoek blijkt dat alleen al de thuisladers een potentiële piekreductie van 44% zouden kunnen realiseren. Deze piekreductie zorgt voor zoveel ruimte op het net, waardoor we weer grote aantallen zonnepanelen en windparken kunnen aansluiten.

Zo laad je dus goedkoper, groener, en versnel je de energietransitie. Dat zijn dus drie vliegen in één klap.

Tel uit je winst.

Ik wil ook slimme energie van Frank!