Om de Nederlandse consument te ondersteunen in de betaalbaarheid van energie heeft de overheid besloten dat er in 2023 een prijsplafond komt. Vanaf 1 januari geldt er een maximale prijs voor stroom van €0,40/kWh en een maximale prijs voor gas van €1,45/m³. Dat betekent dat een leverancier geen prijs mag rekenen hoger dan dat maximum.
Om toch een besparingsprikkel te behouden en om de ondersteuning te laten toekomen aan de huishoudens die de steun het meest nodig hebben is de regeling beperkt tot een volumegrens. De prijsplafonds gelden tot een maximaal volume van 2.900 kWh en 1.200 m³ per jaar.
En nu wordt het meteen al ingewikkeld, want consumenten switchen natuurlijk voortdurend van leverancier en er moet dan na een switch ook door de nieuwe leverancier bepaald kunnen worden hoeveel recht op compensatie de nieuwe klant nog heeft in 2023.
Daarom wil de overheid dat de maximale jaarvolumes (de 2.900 kWh en 1.200 m³) worden verdeeld over maanden (en zelfs over dagen). Voor die verdeling is een standaard afnameprofiel van een gemiddelde Nederlandse consument genomen. Iedere leverancier hanteert straks exact datzelfde profiel.
Zie hieronder de vastgestelde volumegrens per maand in 2023. Dit betekent feitelijk dat in januari voor maximaal 221 m³ het prijsplafond geldt. En voor elke kuub daarboven weer de contractprijs van de leverancier. De overheid heeft bepaald dat je “ongebruikte” kuubs of kilowatturen niet mag meenemen naar de volgende maand. Update: voorgaande stelling is alleen van toepassing indien je switcht naar een nieuwe leverancier, of nadat je een afrekening krijgt. In andere situaties mag er wel geschoven worden met volumes binnen het jaar.
En om het nog moeilijker te maken: die 221 m³ is ook weer verdeeld over de 31 dagen van januari. Want als je besluit om Frank Energie op 17 januari te verlaten (wat we je afraden), dan moet de nieuwe leverancier weten hoeveel kuubs nog aanspraak maken op compensatie in de laatste 14 dagen van januari. Die maximale dagvolumes tref je hier.
Het prijsplafond met dynamische prijzen
Onze dynamische prijzen blijven gewoon van toepassing in 2023. Dus je kunt nog steeds je verbruik verschuiven naar de voordelige momenten. Met het huidige prijspeil (inclusief de belastingverhoging) is het misschien niet altijd mogelijk om met dat verschuiven onder het prijsplafond te komen, maar als je het dan niet voor je portemonnee doet, doe het dan voor het milieu. Immers, hiermee wordt de afname van groene energie gestimuleerd en verlicht je de druk op het stroomnet (waarmee je weer groene initiatieven mogelijk maakt).
Het prijsplafond, dynamische prijzen en je voorschot
Je voorschot bepalen we zoals gebruikelijk op basis van een inschatting van je werkelijke kosten voor de volgende maand. Daarbij moeten we nu dus ook rekening houden met de regels van het prijsplafond. Indien je verwachte verbruik voor de volgende maand hoger is dan eerder genoemde maximale volumes, dan zullen we tot aan het maximum volume de plafondprijs rekenen, en voor het resterende volume de contractprijs.
Je factuur ziet er daarom vanaf deze maand ook anders uit. Zie onderaan een voorbeeld met een toelichting op de werking.
Let op: Frank Energie past de energiebelasting als vaste in plaats van variabele component toe (zie ook “hoe we factureren”). Dit doen we om de kosten in de winter enigszins te drukken. Maar omdat de energiebelasting wel onderdeel is van het prijsplafond, zie je op de factuur een prijs die lager is dan die plafondprijs. Als je de energiebelasting daarbij optelt (zie de tabel hieronder) kom je daar dus wel op uit.
Het prijsplafond, dynamische prijzen, je voorschot en de verrekening van werkelijke kosten
Na afloop van de maand weten we je werkelijk verbruik en de definitieve prijzen en kunnen we op basis daarvan de door jou gerealiseerde gewogen gemiddelde prijs voor die periode bepalen.
Dan gelden vervolgens deze spelregels:
Het is dus helaas niet zo dat het prijsplafond op uur- of op dagbasis wordt toegepast. Daarvan heeft de overheid gesteld dat het te “marktverstorend” zou zijn. Een argument waar wij het hartgrondig mee oneens zijn.
Zie onderaan een voorbeeld met een toelichting op de werking.
Het prijsplafond, dynamische prijzen, je voorschot, de verrekening en zonnepanelen
De overheid heeft besloten dat het prijsplafond alleen wordt toegepast op het netto verbruik. Dit betekent dat de salderingsregeling eerst moet worden gehanteerd en daarna pas de prijsplafond spelregels. Over de exacte werking daarvan is op dit moment nog niet genoeg bekend.
Resumerend
Tja, het prijsplafond... het is goed bedoeld maar veel moeilijker hadden ze het niet kunnen maken.
En dan is het vervolgens aan de energiebedrijven om deze systematiek toe te passen op een toch al ingewikkelde energiefactuur.
Zie hieronder hoe onze nieuwe factuur - met toepassing van het prijsplafond - er sinds vandaag uitziet. Deze factuur zul je begin volgende week voor de maand januari ontvangen. Via de nummers en tekstjes proberen we uit te leggen op welke manier we uitvoer geven aan de spelregels van het prijsplafond.
We zullen deze pagina blijven bijwerken om die uitleg over het prijsplafond te verbeteren. Onze app is nog niet aangepast voor de toepassing van het prijsplafond. We laten we je spoedig weten welke aanpassingen je daar binnenkort kunt verwachten.
Zie hieronder het nieuwe factuurontwerp en een toelichting:
Disclaimer: deze uitleg is met zorg samengesteld op basis van door de overheid beschikbaar gestelde informatie. Recente ervaring leert dat wijzigingen op dit beleid mogelijk zijn. Aan deze toelichting kunnen dus geen rechten worden ontleend.