Het CBS publiceerde onlangs de gemiddelde stroomtarieven van de variabele leveranciers voor de maanden januari tot en met mei 2023. Dat stelde ons in de gelegenheid om voor onze klanten uit te rekenen hoeveel ze tot nu toe hebben bespaard, dit jaar.
We wisten al uit onderzoek van de VvDE dat iemand met een dynamisch contract in 2022 tot 35% bespaarde ten opzichte van iemand met een variabel contract. En uit eerdere historische vergelijkingen bleek het dynamisch contract ook al tussen de 15% en 30% goedkoper te zijn, afhankelijk van het totale verbruik.
Wat blijkt? De besparing is ook dit jaar weer flink! In de berekening zijn we uitgegaan van iemand met een standaard verbruiksprofiel. Dat is dus iemand die zijn verbruik nog niet verplaatst heeft naar de goedkope uren, gewoon een klant die stroom verbruikt, zoals de gemiddelde Nederlander dat doet.
Als je dan de gemiddelde tarieven van een variabel contract in de periode januari - mei van dit jaar naast de dynamische tarieven legt, bespaarde je bij Frank maar liefst 53%. Dat is natuurlijk fantastisch. En die besparing loopt alleen maar op als je je verbruik naar de goedkope momenten verplaatst.
We kunnen dus wel stellen dat ons dynamisch contract de afgelopen jaren met vlag en wimpel is geslaagd. Zeker als je bedenkt dat 2022 en 2023 ongekende crisisjaren waren voor de energiemarkt. Het lijkt ons dan ook hoog tijd dat heel Nederland een dynamisch contract neemt.