Wat is een dynamisch energiecontract?

Frank Energie is een jong, innovatief techbedrijf dat door het aanbieden van dynamische energiecontracten de energietransitie bevordert en klanten helpt besparen op hun energie.

Maar wat is zo’n dynamisch contract nou eigenlijk?

Veel mensen weten het niet, maar de prijs voor stroom is ieder uur anders en voor gas verandert deze per dag. Met een dynamisch contract betaal je in plaats van een vaste prijs voor je energie, de uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Deze tarieven komen overeen met de EPEX prijzen op de groothandelsmarkt. Naast de groothandelsprijzen betaal je een vaste maandelijkse vergoeding en een variabele inkoopvergoeding.

Je betaalt in de basis dus evenveel als de energiebedrijven en grote industrieën betalen voor energie, en dat scheelt een hoop geld! In crisisjaar 2022 waren consumenten met een dynamisch energiecontract gemiddeld 35% goedkoper uit voor stroom en 25% goedkoper uit voor gas vergeleken met mensen met een vast of variabel contract.*

Dit type contract kunnen we alleen aanbieden aan klanten met een werkende digitale slimme meter.

Voor klanten met een analoge conventionele meter bieden we een modelcontract aan.
Het variabele contract bieden we uitsluitend aan via de prijsvergelijkers independer.nl, overstappen.nl en gaslicht.com.


In de Frank Energie app krijg je een overzicht van de energieprijzen per uur. Zo kan je jouw wasje gemakkelijk een uurtje later draaien, als de prijzen lager zijn. Door je stroomverbruik te verschuiven naar een goedkoper moment creëer je ruimte op ons overbelaste stroomnet en gebruik je groenere energie. Een betere verspreiding van energieverbruik gedurende de dag biedt meer ruimte voor het aansluiten van nieuwe groene productie.

Met een dynamisch energiecontract van Frank betaal je elke maand voor je werkelijke verbruik. Het voordeel hiervan is dat we de financiële risico’s voor beide partijen klein houden. Voorafgaand aan de maand maken we een inschatting van je kosten op basis van het percentage van je jaarlijkse verbruik wat je die maand zal gebruiken en een schatting van de prijzen. Na afloop van de maand, weten we precies hoeveel je verbruikt hebt en wat de prijzen waren op deze momenten en rekenen we dit met je af op de volgende termijnfactuur. We rekenen dus geen vast voorschot bedrag, maar meer in de winter en minder in de zomer, simpelweg omdat je in de zomer minder energie verbruikt en tegen lagere tarieven dan in de winter. De inkoopvergoeding, netbeheerkosten en maandelijkse vergoeding zijn elke maand hetzelfde.

Met behulp van de factuurvoorspeller kun je inzicht krijgen in de verwachte hoogte van jouw termijnfacturen gedurende het jaar.

* Bron: Uit het rapport van de VvDE: "Analyse dynamische energiecontracten 2022"

Gerelateerde vragen

Contact

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze klantenservice helpt je graag verder. Hier vind je al onze contactmogelijkheden.

Whatsapp

Voor snelle, korte vragen kun je met ons chatten.

+316 491 638 84
Ma. - vr. van 09:00 tot 17:00
Bellen

Heb je direct een antwoord nodig op jouw vraag?
(Let op: op vrijdag is de telefoonlijn geopend tot 13:00u)

+31 20 79 00 114
Ma. - vr. van 09:00 tot 15:00
E-mail

Voor alle uitgebreide vragen kun je ons het beste een e-mail sturen. We proberen altijd binnen 2 werkdagen te antwoorden, maar soms kan het door drukte iets langer duren.

Contactformulier

Gebruik het contractformulier om je vraag direct te kunnen stellen via de website. We proberen net als op alle e-mails binnen 2 werkdagen te reageren, maar soms kan het door drukte iets langer duren.

Ik wil ook slimme energie van Frank!