Nadat je 12 maanden klant bij Frank Energie bent, ontvang je van ons de jaarafrekening. Wanneer je je contract opzegt, ontvang je een eindafrekening. Je ontvangt een afrekening binnen 6 weken na dato.
De afrekening toont alle energiekosten van de betreffende periode minus alle gefactureerde termijnbedragen.
Onderaan de streep zie je of je moet bijbetalen (een positief bedrag) of geld terugkrijgt (een negatief bedrag). We proberen het bedrag zo klein mogelijk te houden door maandelijks je werkelijke verbruik te verrekenen*.
De afrekenfactuur behandeld alleen bedragen die direct met energielevering verbonden zijn. Eventuele waarborgen/vriendenkortingen/etc. verlopen via losse facturen en zullen daarom niet op een afrekenfactuur terug te vinden zijn. De waarborg wordt enkele dagen na de eindafrekening verrekend wanneer er nog een bedrag open staat of direct aan jou uitbetaald wanneer dit niet zo is.
Deze pagina is een samenvatting van de afrekening.
1. Eindafrekening/ jaarafrekening: Wat doet een jaar- of eindafrekening?
Een afrekening geeft een overzicht van alle gemaakte energiekosten minus alle verstuurde termijnbedragen. Daarbij wordt er van uitgegaan dat alle verstuurde termijnbedragen zijn betaald. De afrekening is echter géén betalingsoverzicht.
2. Vervaldatum
De vervaldatum is de datum waarop de factuur moet worden voldaan. Rond die datum zullen we dan ook de incasso uitvoeren indien je moet betalen. Wanneer je geld terug krijgt zullen we dit verrekenen met eventuele openstaande posten en/of binnen 14 dagen aan je overmaken.
3. Leveringsperiode
Dit is de periode die deze afrekening behandelt.
4. Variabele kosten elektriciteit / gas
De energiekosten voor het verbruik binnen de leveringsperiode. Dit is de beursprijs inclusief de inkoopvergoeding en btw.
5. Energiebelasting
De overheid heft energiebelasting om efficiënt gebruik van energie te stimuleren. Dit is in 2023 ongeveer €0,59 per m3 gas en €0,15 met kWh stroom. Je betaalt dus meer energiebelasting als je meer verbruikt.. Je betaalt dus elk maand een vast bedrag energiebelasting op basis van jouw jaarverbruik. Op de afrekening wordt de energiebelasting op jouw werkelijke verbruik verrekend met de bedragen die je al hebt betaald via de termijnfacturen. Soms moet je dan bijbetalen, of krijg je geld terug.
6. Opslag duurzame energie
Een heffing om investering in duurzame energiebronnen en CO² compensatie te financieren. We dragen deze heffing af aan de overheid. Vanaf 2023 is de ODE opgenomen in de energiebelasting en zal daarom niet meer als losse post op de facturen te vinden zijn.
7. Netbeheerkosten
Dit zijn kosten die je betaalt voor de transport van energie naar jouw huis. De kosten verschillen per type aansluiting. De meeste huishoudens hebben een aansluiting van 3x25A. Deze kosten dragen we af aan de netbeheerder.
8. Vaste vergoeding
De vergoeding die wij vragen ter dekking van onze dienst.
9. Verstuurde termijnbedragen
Som van de gefactureerde termijnbedragen.
10. Totaal bedrag onder de streep
Een positief bedrag moet je bijbetalen. Een negatief bedrag krijg je terug.
Let op: moet je bijbetalen en zijn er nog onbetaalde termijnfacturen, dan moeten alle bedragen nog worden voldaan. Krijg je volgens de afrekening geld terug, maar zijn er nog onbetaalde termijnfacturen, dan zullen deze bedragen met elkaar worden verrekend. Het is mogelijk dat je na die verrekening nog steeds een bedrag moet betalen of dat je het resterende deel ontvangt.
11. Meterstanden
Op deze pagina zie je jouw meterstanden per periode. Netbeheerders lezen P4 standen uit via de P4 poort en sturen de data door naar ons.
12. Periode
De periodes worden bepaald o.b.v. administratieve regels van onze software. De lengte of het aantal periodes hebben geen invloed op de hoogte van de energiekosten. Zo kan er bijvoorbeeld een nieuwe periode worden gestart wanneer er een wijziging is in de belastingstarieven.
13. Elektriciteit – normaal
14. Elektriciteit – dal
Bij Frank energie werken we niet meer met verschillende dag- en nachttarieven, maar vrijwel alle meters registreren het verbruik nog wel op die manier. Vandaar dat dit ook zo weergeven wordt op de eindafrekening.
15. Corr. Factor
De meterstand op de gasmeter wordt achteraf gecorrigeerd voor calorische waarde en (eventueel) voor temperatuur en hoogteligging. De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m³) gas. De netbeheerder stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde gas vast. Het volume van het geleverde gas is afhankelijk van de temperatuur in de gasmeter. Als de meter geen correctie toepast op de temperatuur van het geleverde gas, corrigeert de netbeheerder het met een standaardfactor.
Vanaf pagina 3 zijn de kosten voor jouw elektriciteit en/of gasaanlsuiting per periode uiteengezet.
16. Gewogen gemiddelde (levering elektriciteit)
De gewogen gemiddelde beursprijs die gold op de momenten dat jij elektriciteit gebruikte per maand. Deze prijs is exclusief inkoopvergoeding maar inclusief btw. Op de termijnfactuur van de desbetreffende maand zie je de prijs inclusief inkoopvergoeding maar exclusief btw.
17. Gewogen gemiddelde (teruglevering elektriciteit)
De gewogen gemiddelde beursprijs die gold op de momenten dat je terugleverde. Op de uren dat je veel teruglevert is de beursprijs vaak lager door het grote aanbod zonne-energie op die momenten.
18. Inkoopvergoeding (levering)
Variabele vergoeding voor energieinkoop en leveringsgerelateerde kosten. Denk hierbij aan programma verantwoordelijkheid, onbalans, landelijk transport van gas, vergroening door GVO’s, debiteuren- en kapitaalkosten en risico’s en handelingskosten.
19. Inkoopvergoeding (teruglevering)
Ook voor teruglevering betaal je een inkoopvergoeding. Deze is hoger dan de inkoopvergoeding voor verbruik omdat teruglevering hoge onbalanskosten veroorzaakt. De vergoeding voor de GVO's zit verwerkt in de inkoopvergoeding op teruglevering.
20. Totaal inclusief btw
Alle subtotalen worden getoond als afgeronde bedragen. Het totaaloverzicht op de 1e pagina van de afrekening is opgebouwd uit alle onafgeronde bedragen. Er kan daarom een verschil zitten tussen de som van alle subtotalen en het totaalbedrag op de 1e pagina.
21. Eerder in rekening gebrachte termijnbedragen
Som van de eerder in rekening gebrachte termijnbedragen. Bij de eindafrekening wordt er vanuit gegaan dat alle eerder verstuurde termijnbedragen zijn betaald. Wanneer je met 1 aansluiting vertrekt maar nog blijft met een andere aansluiting, kan het voorkomen dat alleen het deel van een termijnfactuur van de vertrekkende aansluiting wordt meegenomen in de afrekening.
22. Specificatie btw
Hier zie je de btw heffing uiteengezet. Als je de totaal werkelijke kosten en btw bij elkaar optelt kom je uit op hetzelfde bedrag als alle kosten die op de eerste pagina van de afrekenfactuur (- verstuurde termijnbedragen) bij elkaar opgeteld.
*Dit geldt alleen voor dynamische contracten.