Laatst bijgewerkt op: 15-10-2024
Onze nieuwe kabinet heeft aangegeven dat het van zins is om vanaf 2027 het salderen af te schaffen. Dat is nog niet zeker. Het wetsvoorstel moet nog worden opgemaakt en zal daarna nog moeten worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Laten we aannemen dat dat zal gebeuren.
Het afschaffen van salderen heeft invloed op het rendement van de thuisbatterij. De batterij zal namelijk de meeste tijd bezig zijn met het optimaliseren van zelfconsumptie: het opslaan van je opwek zodat je die zelf op een later moment kunt verbruiken. Dat betekent dat er minder tijd is om te handelen op de onbalansmarkt. En dat betekent dat er waarschijnlijk een lager rendement wordt behaald.
Om dat te kunnen berekenen hebben we eigenlijk het energiebelastingtarief op stroom in 2027 nodig. Het is zeer goed denkbaar dat de overheid het afschaffen van salderen gepaard zal laten gaan met een (flinke) verlaging van dat energiebelastingtarief. Daarmee verzacht ze de pijn voor de zonnepaneel-eigenaar. En hoe lager de energiebelasting, des te hoger het aandeel onbalanshandel, des te hoger het te behalen rendement. Dat tarief is nu natuurlijk niet bekend.
We hebben daarom een simulatie gedraaid op het "salderen afgeschaft" scenario op basis van de actuele energiebelastingtarieven. In dat scenario wordt met de thuisbatterij een jaarlijks rendement gehaald van zo'n 10 tot 13%. Dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk maar wel lager dan in het scenario waarin salderen niet wordt afgeschaft. Daar wordt een jaarlijks rendement van 20% verwacht.
We gaan ervan uit dat er energiebelasting voldaan moet worden over de volumes die de batterij in gaan en dat er geen energiebelasting betaald wordt over de volumes die de batterij uitgaan. We hanteren een energiebelasting per kWh van €0,10880 (exclusief btw).
We gaan ervan uit dat er 21% btw betaald moet worden over afname.
We gaan ervan uit dat er een vergoeding exclusief btw uitgekeerd wordt voor opwek en/of export van de batterij die gelijk is aan de marktprijs.
Gegeven de aangenomen combinatie van Energiebelasting en BTW is dan zelfconsumptie de standaard modus. Van deze standaard modus wordt afgeweken als de financiële opbrengst hoger is dan de kosten van het afwijken. Wanneer de batterij niet nodig is voor zelfconsumptie wordt er aangenomen dat de batterij beschikbaar is voor overige (balans)markten zoals frequentie regeling en congestiemanagement.
De rendementsgrafiek die hoort bij het "salderen afgeschaft" scenario zie je hieronder. Hoewel dus nog onzeker (goedkeuring wet en energiebelastingtarieven) vinden we het goed deze inzichten te delen. In het scenario 'afschaffen salderen' worden, naast onbalans, de andere door de batterij gerealiseerde opbrengsten (zelfconsumptie, optimalisatie, vermeden EB) meegeteld in het resultaat. Getoonde opbrengsten zijn een schatting gebaseerd op een simulatie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.