Je hebt je aangemeld voor een dynamisch contract van Frank Energie. Je kan straks profiteren van alle voordelen van dynamisch. In de app vind je onze diensten ‘slim laden’ en ‘slim handelen’. Daarmee bespaar je veel geld met het laden van je elektrische auto en je verdient zelfs met je thuisbatterij. Je ziet daar ook de stroomprijzen op uurniveau, waardoor je makkelijk je verbruik naar de goedkope momenten kunt verplaatsen. Je wasmachine of je vaatwasser een uurtje eerder of later draaien draagt al bij aan een lagere energiefactuur. Dat is voordeliger en groener. Bij Frank krijg je natuurlijk stroom uit 100% Nederlandse wind- en zonopwek.
We rekenen de kosten voor een heel jaar vooruit op basis van je opgegeven verbruik, je eventuele eigen opwekking, je adres en de verwachte prijzen. Zo kunnen we je gemiddelde kosten per maand berekenen. Dat maakt het vergelijken met andere aanbieders makkelijker. Je betaalt niet elke maand de gemiddelde prijs. Op de maandfactuur staan je werkelijke kosten van die maand. Die is dus elke maand anders. Zo betaal je in de winter meestal meer en in de lente, zomer en herfst minder dan het gemiddelde maandbedrag.
De factuur betaal je altijd vooraf. We sturen een termijnfactuur in de maand voorafgaand aan de eerste leveringsmaand. Die reguliere factuur wordt verstuurd rond de 11e met een incassodatum rond de 18e.
Als je nog een lopend energie contract hebt, heb je altijd te maken met een opzegtermijn. Ook hanteren energieleveranciers in sommige gevallen een opzegvergoeding (opzegboete).
De opzegtermijn van een energiecontract is meestal 30 dagen. Wanneer jij je aanmeldt bij Frank Energie, zeggen wij automatisch je oude contract op. Doordat het contract met Frank Energie 34 dagen in de toekomst ligt, hoef je je geen zorgen te maken over de opzegtermijn. Wij doen overigens niet aan een opzegtermijn. Bij ons kun je vertrekken per de eerstvolgende werkdag met een dynamisch contract. Bij Frank Energie hanteren we geen opzegtermijn en/of boetes.
Allereerst werken we niet met een terugleverheffing. Dat scheelt aanzienlijk ten opzichte van vaste contracten. Maar salderen met dynamische contracten werkt wel anders dan met een ouderwets vast of variabel contract.
Bij dynamische contracten wordt er gesaldeerd per jaar, maar verrekend per uur. Dat houdt in dat de voor fiscale component (de energiebelasting) op jaarbasis wordt gesaldeerd, maar voor de energiecomponent (de prijs per kWh) per uur. We rekenen voor je teruglevering dus de op dat moment geldende beursprijs, net als bij verbruik. Wij salderen dus per jaar, maar verrekenen per uur.
Voor de energiebelastingen wordt er op traditionele wijze gesaldeerd (daarvan is de prijs immers gelijk). Je betaalt alleen energiebelasting over positief netto verbruik.
Let op: Omdat wij de beursprijzen hanteren, kan het voorkomen dat er negatieve prijzen gelden voor stroom. Dit gebeurt vaak op momenten met veel zon en wind (veel productie) en in het weekend (weinig vraag). Dit betekent dat je dan een negatieve beursprijs betaalt voor jouw verbruik. Je krijgt dan dus geld terug. Tegelijkertijd betekent dit ook dat er dan een negatieve prijs geldt voor teruglevering, je betaalt om van je teruggeleverde stroom af te komen. Je betaalt dan dus voor teruggeleverde kilowatturen. Het is natuurlijk niet leuk dat je op zo’n moment betaalt voor teruglevering, maar dat betekent niet meteen dat een dynamisch contract onvoordelig is. Historisch gezien zijn vrijwel het hele jaar door zijn de beursprijzen stukken lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten en daar pak je de winst. Die paar momenten met negatieve prijzen mogen daarbij de pret niet drukken.